Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

HIV

Test meet antistoffen tegen het HIV-virus hetgeen AIDS kan veroorzaken. Deze stoffen kunnen soms pas na 12 weken na infectie aangetoond worden.

Waarom de HIV test?
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het wenselijk is om zeker te weten of je wel of geen HIV hebt. Enkele voorbeelden: Je hebt onveilige sex gehad, je wilt graag onveilige sex met je vaste partner, Je hebt een SOA opgelopen, je bent in aanraking gekomen met bloed van iemand anders, Je hebt naalden gebruikt die je niet vertrouwd, je wilt kinderen, je bent vaak ziek en je vertouwt het niet of je hebt het bijvoorbeeld nodig voor een verzekering af te sluiten.

Nog niet zo heel lang geleden leidde een hiv-infectie in bijna alle gevallen tot aids dientengevolge tot de dood. Tegenwoordig kan een hiv-infectie langdurig worden onderdrukt met combinatietherapie waardoor je met hiv redelijk tot goed gezond kunt blijven. Van belang is er snel bij te zijn. Hoe eerder je weet of je met HIV bent besmet, hoe eerder je bijvoorbeeld kunt gaan bepalen hoe te gaan behandelen. Als je wordt behandeld voordat je ziek wordt, dan is het resultaat beter dan als je pas gaat behandelen als je al ziek bent geworden.

Als je er te laat bij bent kun je aids krijgen. En ondanks de moderne behandelingsmethoden kan dat leiden tot een blijvend mindere gezondheid.

De HIVtest is zeer betrouwbaar en wordt uitgevoerd door de bij Check-U aangesloten ziekenhuis- en artsen laboratoria. De test meet of er door het lichaam gevormde antistoffen in het bloed zijn. Bij de één worden die al na 1 dag tegen het virus gevormd,; bij de ander kan dat langer duren. Echter na 12 weken is bij 99% van de mensen de antistof gevormd. Het is dus het beste om de test 12 weken na mogelijke besmetting te doen. Voor alle zekerheid kunt u de test na 3 maanden nog eens herhalen.

HIV zelftest
Er zijn ook diverse HIV zelftesten op de markt. Er is echter geen keurmerk voor de testen verplicht; de kwaliteit van de thuistesten daarom nog wel eens ter discussie. Neem geen risico!!

De kosten bedragen 59 euro. Of € 39 wanneer u ook een andere Health Check bij Check-U aanvraagt. U ontvangt een dag na bestelling de formulieren thuis. Daarmee gaat u naar het prikpunt (doorgaans in een laboratorium bij u in de buurt). De dag erna (enkele labs nemen 3 dagen) kunt u telefonisch de uitslag opvragen (dat is in Nederland wettelijk verplicht) en hem indien u dat wilt ook nog per e-mail ontvangen.
Indien de uitslag positief is (besmetting) wordt er telefonisch contact met u opgenomen door één van onze artsen. Deze adviseert u tevens over het beste vervolgtraject. De arts geeft u advies over hoe u en uw huisarts verder gaan, hoe u uw gezin en partner kunt inlichten en welke ondersteunende organisaties er zijn om u te ondersteunen. U ontvangt de geconfirmeerde uitslag dan ook op papier indien gewenst.

Meer informatie over HIV vindt u op de site van de HIV vereniging Nederland: www.hivnet.org

 

HIV test