Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

Allergietesten - Bloedonderzoek allergie

Check-U kan u testen op diverse allergenen. Deze allergietesten zijn er voor voedsel en inhalatie allergieën. Check-U kan u of uw kind testen op een bekende voedsel allergie voor bijvoorbeeld pinda, koemelk, soja,tarwe en kippeneiwit of een mix van pollen, katten- en hondenroos, huisstofmijt etc.. Ook kunnen we testen op 550 afzonderlijke voedsel- of inhalatie allergieën. De uitslag van de allergie bloedtest duurt ongeveer 4 tot 5 dagen. U kunt contact met op ons opnemen voor de mogelijkheden en de kosten.

Vraag deze test aan

Waarom testen voor allergie?

Het is belangrijk te weten waarvoor je allergisch bent. Veel mensen zijn nog nooit getest en denken dat zij allergisch zijn. Het gevolg is dat er veel geld besteed wordt aan medicatie, die de patiënt uiteindelijk niet beter doen voelen. Als je weet waarvoor je allergisch bent, dan kun je in ieder geval proberen deze allergenen te vermijden. Soms is dit makkelijk, en soms is dit praktisch niet uitvoerbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor stuifmeel van bomen en grassen, dat in het voorjaar en zomer in de lucht zweeft. Je kunt dan preventief medicatie nemen om de ergste klachten tegen te gaan.

De gevoeligheid voor allergenen kan veranderen gedurende je leven. Dat betekent dat je b.v. inmiddels geen klachten meer hebt van de allergenen waar je vroeger allergisch voor was, en dat je nu juist van andere allergenen klachten hebt. Het is dus belangrijk je te laten testen op allergie, op meerdere momenten in je leven.

Een allergie bloedtest heeft vele voordelen boven andere manieren van testen:

 • je krijgt een betrouwbare uitslag
 • medicatie heeft geen invloed op de uitslag, dus je kunt blijven innemen
 • met 10 ml bloed (=1 buisje) kun je ruim 100 allergietesten doen; je rug of arm komt dus niet vol met prikjes/krasjes
 • geen risico op een anafylactische reactie

Welke allergietesten?

Er zijn een aantal algemene allergiebloedtesten die aangevraagd kunnen worden zoals bijvoorbeeld een voedsel allergie test of inhalatietest:
1. inhalatiemengsel
2. voedselmengsel
3. diverse andere mengsels zoals vlees- of vismengsel of pollenmengsels
4. ruim 500 specifieke testen voor producten waarvoor jij denkt allergisch te zijn ( waaronder ruim 300 voedingsmiddelen)

Uitslag van de bloedtest

De uitslag van de bloedtest voor allergie kan worden weergegeven in verschillende vormen: in 'plusjes', in klasse of in een getal. Een weergave in een getal is het meest nauwkeurig en wordt tegenwoordig steeds meer toegepast.

De hoogte van de uitslag staat in het algemeen in relatie tot de klachten. Dus hoe hoger de uitslag, des te ernstiger de klachten.

Onderstaande tabel laat de relatie zien tussen deze drie vormen van rapportage.

Klasse
0 - < 0,35 negatief
1 + 0,35 - 0,70 zwak positief
2 ++ 0,70 - 3,50 positief
3 +++ 3,50 - 17,5 sterk positief
4 ++++ 17,5 - 50 zeer sterk positief
5 ++++ 50 - 100 zeer sterk positief
6 ++++ >100 zeer sterk positief

Check-U heeft de volgende allergietesten:

We kunnen via het bloed een inhalatiemengsel testen. Deze test bestaat uit 7 veel voorkomende allergenen; nl.:

 • huisstofmijt
 • kattenroos
 • hondenroos
 • graspollenmengsel
 • schimmelmengsel
 • boompollen mengsel
 • kruidpollen mengsel

Hoeveel kost een allergietest?

Deze uitgebreide allergietest kost € 269,- als basis. Indien er geen allergische reactie bestaat wordt er € 140 of € 100 gecrediteerd; er hoeft dan niet meer verder gezocht te worden voor welke en hoe zwaar de allergie voor één van de componenten is. Indien er 2 mengsels worden ingezet ontvangt u € 100 retour.

Deze test kan ook voor een voedselmengsel worden gedaan bestaande uit de meest voorkomende voedselallergieën:

 • kippeneiwit
 • tarwe
 • pinda
 • soja
 • vis
 • koemelk

Kosten zoals vermeld bij de inhalatiemix.

Het is ook mogelijk om een allergie bloedonderzoek te doen voor voedsel producten waar men een verdenking op heeft; dit gaat van aardbei tot zonnebloem en diverse dieren, planten, etc. Bijna elk product is te testen, ook buitenlandse voedsel producten. Meer dan 550 stoffen kunnen getest worden. De test kost € 69,- . Elk volgend allergeen kost € 39,- Heeft u een verdenking op een allergie voor een bepaalde stof is dit de perfecte test. U kunt ons bereiken voor informatie over bepaalde stoffen per mail of telefoon. Alle mogelijkheden vindt u hier : Allergen Encyclopedia | Allergy & Autoimmune Disease (thermofisher.com) 

De uitslag duurt ongeveer 5 werkdagen. U ontvangt deze uitslag per e-mail. Schrijf u nu in voor een allergie test en geef in het vakje allergie: aan welke test u wenst. Ga naar vraag test aan. De minimum leeftijd voor deze test is 14 jaar.

LET OP DEZE UITSLAG KOMT NIET VIA INTERNET, NA TELEFONISCH CONTACT ONTVANGT U DE UITSLAG PER E-MAIL.