Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

Alcoholgebruiktest - Bloedtest alcohol

Waarom de alcoholgebruiktest?

Natuurlijk heeft iedereen spijt als hij met een borrel op in het verkeer deelneemt. Zeker als er een veroordeling na een alcoholtest uit komt rollen. Enkele maanden tot een jaar rijontzegging en onder controle bij het CBR. Je wilt snel weer je rijbewijs terug en een goede uitkomst van de test bij het CBR.

Vraag deze test aan

Het CBR gebruikt bloedonderzoek om te zien of men geen chronisch alcoholgebruiker is en de kans op herhaling dus niet zo groot zal zijn. Check-U geeft u nu de mogelijkheid de test al eerder te doen zodat u weet of uw bloedwaarden voldoen aan de norm. Check-U maakt gebruik van NVKC aangesloten laboratoria die de test volgens de nieuwste richtlijnen uitvoeren. Natuurlijk kan ook iedereen die meer wil weten over de gevolgen van alcohol voor je lichaam de bloedtest doen. Bij verdenking op gezondheidschade is een alcohol bloedtest zeer belangrijk.

Bloedonderzoek naar alcoholgehalte

De alcohol bloedtest van het CBR bestaat uit een aantal leverwaarden, MCV en CDT. Deze CDT of ook wel CD-tect is de belangrijkste test van het bloedonderzoek. Door middel van de CDT kan men zien of iemand gedurende weken niet teveel alcohol tot zich genomen heeft en er sprake kan zijn van alcoholmisbruik.

Alcoholgebruiktest op 3 leverwaarden en CD-tect. Deze test kan langdurig alcoholgebruik en misbruik aangeven. Test wordt o.a. ook door CBR gebruikt. Uitslag duurt ongeveer 5 dagen.

  • MCV
  • ALAT
  • ASAT
  • Gamma GT
  • CD-Tect

ALAT

De bloedtest bepaalt de hoeveelheid ALAT in bloed. ALAT is een enzym. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ALAT is vooral in de lever aanwezig. Normaal is de hoeveelheid ALAT in het bloed laag. Als de lever beschadigd is, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Daardoor stijgt de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn (zoals geelzucht, gele ogen of gele huid) die wijzen op leverschade. ALAT wordt ook aangevraagd bij:

  • mensen die misschien een besmetting met het hepatitis virus hebben opgelopen
  • mensen die teveel alcohol drinken
  • mensen waarbij leverziekten in de familie voorkomen
  • mensen die geneesmiddelen moeten slikken die mogelijk de lever kunnen beschadigen

ASAT

De bloedtest bepaalt de hoeveelheid aspartaat aminotransferase (ASAT) in bloed. ASAT is een enzym. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ASAT is vooral in de lever aanwezig en in dwarsgestreept spierweefsel (hart- en skeletspieren).

Normaal is de hoeveelheid ASAT in het bloed laag. Bij beschadiging van de lever- of spiercellen komt ASAT vrij in het bloed.

Gamma GT

De bloedtest meet de hoeveelheid GGT in bloed. GGT (gamma glutamyl transpeptidase) is een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting en vertering van stoffen die via eten en drinken het lichaam binnenkomen. Normaal is de concentratie van GGT in het bloed erg laag, maar bij zware belasting van de lever kan de hoeveelheid behoorlijk stijgen. Dit gebeurt als de lever in korte tijd veel stoffen krijgt aangevoerd om te verwerken bijvoorbeeld bij (extreem) gebruik van geneesmiddelen of alcohol. Ook wanneer de galwegen geblokkeerd zijn als gevolg van leverschade zal de GGT stijgen. De GGT kan worden gebruikt om te beoordelen of lever zelf en de galwegen in de lever goed werken. Een GGT bepaling kan zinvol zijn men vermoedt dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik. Bij 75% van de drinkers is de GGT verhoogd.

MCV

MCV is de afkorting voor de Engelse term 'mean corpuscular volume'. De MCV test bepaalt de gemiddelde grootte van de rode bloedcellen. De grootte van rode bloedcellen geeft informatie over de oorzaak van bloedarmoede. De bloedtest maakt deel uit van het compleet bloedonderzoek.

CDT

Kortweg is CDT te beschouwen als een eiwit dat ontstaat bij overmatig alcoholgebruik over een periode van minimaal een week. Het blijkt dat het %CDT in bloed verder stijgt naarmate er meer alcohol gedronken wordt. Bij onthouding daalt het CDT doorgaans binnen twee tot vier weken naar een normale waarde, maar na langdurig alcoholgebruik kan deze normalisatie veel langer duren.

Vanaf 01 februari 2019 wordt er naar gestreefd dat alle laboratoria gaan rapporteren in één CDT meetmethode (op dit moment zijn er 5 verschillende methoden). De nieuwe standaard is de CDT-IFCC methode.

CBR

De referentiewaarde van de CDT-IFCC is lager of gelijk aan 1.7%. Uitslagen met een uitslag hoger dan 2.0% kunnen met 95% zekerheid worden toegeschreven aan overmatig en riskant alcoholgebruik. De afkapwaarde ligt hoger dan de referentiewaarde aangezien de meetonzekerheid bij het vaststellen van de afkapwaarde is meegenomen. Vanaf 1 juli zal er alleen nog via de CDT-IFCC methode worden gerapporteerd. Het kan dus zijn dat tot die datum u de CDT waarde op 2 manieren gepresenteerd krijgt. Voor het CBR zijn tegenwoordig alleen de CDT en GGT van belang. We laten toch ook de ALAT en ASAT in de test omdat ook een inzicht geeft of alcohol ook negatieve gevolgen voor uw lever heeft.

Uitslag Check-U alcoholtest

De uitslag staat voor 4 delen van het bloedonderzoek al vaak binnen 24 uur op uw eigen beveiligde uitslagen pagina. De uitslag van de CDT test duurt ongeveer 4 tot 7 werkdagen. Houd daar rekening mee bij de aanvraag van een bloedonderzoek.

Ga nu naar locaties voor het afnamepunt bij u in de buurt en ga naar vraag test aan voor de aanvraag van een Check-U Alcoholtest.

Voorbereiden CBR onderzoek

Naast het bloedonderzoek krijgt u tijdens het CBR onderzoek ook een vraaggesprek met een arts. U krijgt dan vragen over uw alcoholgebruik in het algemeen en het alcoholgebruik op de dag dat u was aangehouden. Dit vraaggesprek bevat een groot aantal strikvragen, die wanneer u deze 'verkeerd' beantwoordt, tot de diagnose alcoholmisbruik kunnen leiden, zelfs wanneer het bloedonderzoek verder goed is. U kunt uzelf voorbereiden op deze vragen. Meer informatie hierover leest u op de website www.onderzoeknaarderijgeschiktheid.nl."