Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

HIV-test met bloedonderzoek - Laat je testen op AIDS

Overweeg om een hiv-bloedtest te laten doen om op hiv en aids te testen. Deze test meet antistoffen en antigenen tegen het hiv-virus, dat aids kan veroorzaken. Het kan enige tijd duren voordat deze stoffen detecteerbaar zijn, meestal na 6 weken na infectie, maar soms pas na 12 weken.

Vraag deze test aan

Hiv Testen: Redenen om Je te Laten Testen op Hiv en Aids

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk kan zijn om je te laten testen op hiv. Bijvoorbeeld als je onveilige seks hebt gehad, als je van plan bent onveilige seks te hebben met een vaste partner, als je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt opgelopen, als je in contact bent gekomen met het bloed van iemand anders, als je twijfelt over de hygiëne van gebruikte naalden, als je kinderen wilt krijgen, als je vaak ziek bent en het niet vertrouwt, of als je het nodig hebt voor het afsluiten van een verzekering. Als je tot een risicogroep behoort, kun je tegenwoordig terecht bij de GGD voor testen op hiv en aids.

Het Nut van een Aids Test: Bescherming tegen Gevorderde Hiv-infectie

Vroeger leidde een hiv-infectie bijna altijd tot aids en uiteindelijk de dood. Tegenwoordig kan een hiv-infectie langdurig worden onderdrukt met combinatietherapie, waardoor je redelijk tot goed gezond kunt blijven. Het is echter belangrijk om er snel bij te zijn. Hoe eerder je weet of je besmet bent met hiv, hoe eerder je kunt bepalen hoe je behandeld moet worden. Het resultaat van de behandeling is beter als je begint voordat je ziek wordt, in vergelijking met starten nadat je al ziek bent geworden. 

Het laten uitvoeren van een hiv-bloedonderzoek is zeer betrouwbaar. De hiv-test meet of er antistoffen tegen het virus in je bloed aanwezig zijn. Bij sommige mensen worden deze antistoffen al na 1 dag gevormd, terwijl het bij anderen langer kan duren. Na 12 weken is bij 99,8% van de mensen de antistof gevormd. Daarom is het het beste om de hiv-test 12 weken na mogelijke besmetting te laten doen. Voor de zekerheid kun je de test na 3 maanden nog eens herhalen.

Hiv Bloedtest versus Zelftesten: Waarom Kiezen voor een Gecertificeerd Laboratorium

Hoewel er ook zelftesten op de markt zijn, is er geen verplicht keurmerk voor deze testen en kan de kwaliteit ervan ter discussie staan. Neem geen risico! Het is raadzaam om een hiv-bloedtest te laten uitvoeren via een geaccrediteerd ziekenhuis- of artsenlaboratorium, zoals Check-U. 

Je kunt een hiv-test aanvragen via Check-U. De kosten bedragen €59, of €39 als je ook een andere Health Check aanvraagt. Na bestelling ontvang je de formulieren binnen een dag thuis. Hiermee ga je naar het prikpunt, meestal een laboratorium bij jou in de buurt. Een dag later (sommige laboratoria hebben 3 dagen nodig) kun je telefonisch de uitslag opvragen, wat wettelijk verplicht is in Nederland, en indien gewenst ook per e-mail ontvangen. Als de uitslag positief is (besmetting), zal een van onze artsen telefonisch contact met je opnemen. Deze arts zal je adviseren over het vervolgtraject, inclusief hoe je dit met je huisarts kunt bespreken, hoe je je gezin en partner kunt informeren, en welke ondersteunende organisaties er zijn om je te helpen. Indien gewenst kun je de bevestigde uitslag ook op papier ontvangen. 

Voor meer informatie over hiv kun je terecht op de website van de HIV Vereniging Nederland: www.hivnet.org. 

LET OP: DE UITSLAG VAN DE TEST WORDT NIET VIA INTERNET VERSTREKT. NA TELEFONISCH CONTACT ONTVANG JE DE UITSLAG PER E-MAIL.