Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

Vitamine B-12

De test meet de hoeveelheid vitamine B12 (meestal samen met foliumzuur) in het bloed. Vitamine B12 en foliumzuur behoren tot de familie B-vitaminen. Beide stoffen worden via de voeding opgenomen in het lichaam.

Vitamine B12 is vooral aanwezig in dierlijke producten zoals (rood) vlees, vis, gevogelte, melk en eieren. Foliumzuur is verder ook rijkelijk aanwezig in bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten. Ook wordt B12 soms toegevoegd aan bijvoorbeeld cornflakes. Dit is met name van belang voor vegetariërs en veganisten.

Vitamine B12 en foliumzuur zijn nodig voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsel, vooral voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is vitamine B12 van belang om het zenuwstelsel in een goede conditie te houden.

Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur kan bloedarmoede (anemie) veroorzaken. In dat geval worden er minder en te grote rode bloedcellen gemaakt. Een tekort aan vitamine B12 kan schade veroorzaken aan het zenuwstelsel dat zich vaak uit in de vorm een tintelend gevoel of gevoelloosheid in handen en voeten. Bij gezonde mensen varieert het gehalte vitamine B12 in het bloed tussen de 150 en 700 pmol/l. Aanbevolen wordt een waarde van hoger dan 220 pmol/l.

 

Ga naar de vitamine B12 test