Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

Hart- en vaatziekten test - Doe een hartklachten test

Test op belangrijkste waarden inzake hart- en vaatziekte.

  • Cholesterol – Grootste veroorzaker hart- en vaatziekte
  • Splitsing in HDL en LDL-cholesterol – Cholesterol bestaat uit goed(HDL) en slecht cholesterol(LDL)
  • Trygliceriden – Opgenomen vet gehalte
  • Glucose - Diabetes

Vraag deze test aan

Testjegezondheid.nl hart-en vaatziekten test


Check-U heeft een speciale test voor hart- en vaatziekten. Deze test is opgebouwd uit bloedonderzoeken naar Glucose ( zit in bijna elke test omdat vroegtijdige opsporing van Diabetes een hoop gezondheidsschade kan voorkomen) en de zogenaamde lipiden. Dat wil zeggen Triglyceriden, cholesterol, HDL- en LDL cholesterol. U kunt dan zelf de cholesterol ratio berekenen.

Cholesterol test
Cholesterol speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opbouw van weefsels en organen en bij de aanmaak van bepaalde hormonen en galzuren. Een klein deel van alle cholesterol bevindt zich in het bloed in de vorm van vet-deeltjes, zogeheten lipoproteïnen. De gewenste hoeveelheid cholesterol is 5,0 mmol/l of lager. Hierbij is het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd.Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd. Een cholesterol boven 6,5 mmol/l verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Op basis van een lipiden-profiel en andere tests kan de oorzaak van het hoge cholesterol verder worden onderzocht.

HDL- en LDL cholesterol zelftest
In de lever wordt cholesterol gevormd. 70-80% van het LDL wordt opgenomen in de lever, bijnieren en de gonaden (testes en ovaria). Het LDL dat in de bloedbaan blijft, wordt uiteindelijk opgenomen door cellen die kunnen zorgen voor vervetting van de vaatwand. LDL-cholesterol wordt ook wel 'slecht' cholesterol genoemd, omdat teveel LDL het risico op een hartinfarct verhoogt.

HDL zorgt voor transport van "overtollig" cholesterol vanuit cellen terug naar de lever (reversed cholesterol transport). HDL wordt gevormd in de lever, waarna het in de bloedcirculatie terecht komt en vanuit de cellen cholesterol opneemt.. Cholesterol wordt in de lever uit het HDL verwijderd. In de lever kan cholesterol met de gal het lichaam uit verwijderd worden. HDL wordt ook wel 'goed' cholesterol genoemd, omdat een verhoogde concentratie HDL geassocieerd is met een verlaging van de incidentie van hart- en vaatziekten.De rol van HDL is complexer, het speelt ook een rol bij ontstekingen, infecties en nog meer processen.

Cholesterol ratio
In het algemeen kan men de 3-4-5-regel onthouden. Het LDL-cholesterol lager dan 3, de cholesterolratio lager dan 4 ( u deelt uw uitslag totaal cholesterol door de uitslag HDL) en totaal cholesterol lager dan 5.

Triglyceriden
De test meet de hoeveelheid triglyceriden in bloed. Triglyceriden vormen de vetvoorraad in het lichaam en zijn meestal opgeslagen in vetweefsel.

Een deel van de triglyceriden circuleert in het bloed om de spieren van brandstof te voorzien. Na een maaltijd bevat bloed meer triglyceriden, omdat ze dan worden getransporteerd van de darm (voedselopname) naar het vetweefsel (vetopslag). De bepaling van triglyceriden mag daarom alleen worden uitgevoerd als niet kort tevoren een maaltijd is genuttigd.

Bent u geïnteresseerd naar uw bloedwaarden, doe dan de Hart- en Vaatziekten test of de Check-U Compleet (naast Hart- en Vaatziekten ook o.a. lever-, nier- en schildklierfunctie). Ga naar vraag test aan om een test aan te vragen.

Let wel er zijn buiten de bovengenoemde hart en vaatziekten testen meer factoren die de kans op Hart- en Vaatziekten verhogen : roken, overgewicht, alcohol, erfelijkheid, te weinig bewegen etc. een goede testuitslag is dus geen vrijbrief...