Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

Antistoffen Covid-19 Test

Antistoffen test op COVID-19 Virus 

Wij bieden een serologische antistoffentest naar Corona aan voor mensen die eerder klachten hebben gehad. Er is nu de mogelijkheid om serologisch te testen op een eerder doorgemaakte COVID-19 infectie, waarbij het afweersysteem van het lichaam antistoffen tegen SARS-CoV-2 heeft aangemaakt. Het verificatiepanel vanuit het RIVM werd succesvol uitgevoerd (15 mei 2020). Testuitslagen van de antistoffentest corona zijn in de regel binnen twee tot 5 dagen beschikbaar. Volgens het RIVM hebben studies uitgewezen dat de antistoffen minstens 200 dagen zichtbaar blijven en zelfs sterker worden in die 6 maanden. Zie Antistoffen SARS-CoV-2 blijven minstens 200 dagen in bloed aantoonbaar | RIVM Bloedbank Sanquin verwacht dat de antistoffen minimaal 1 tot 2 jaar er voor zorgen dat men niet echt ziek wordt en het virus tot een minimum verspreid wordt. Zie ook uitzending Op1 01-06. 

Vraag deze test aan

Er wordt een zogeheten ELISA-test gebruikt met een zeer hoge specificiteit ( hoger dan 98 %). Dit betekent dat de aangetoonde antistoffen gericht zijn tegen het SARS-CoV-2 virus, waarbij kruisreactiviteit met andere virussen en fout-positieve uitslagen zeer gering is. Deze testen worden gedaan door geselecteerde Nederlandse laboratoria d.m.v. bloedafname. Dat is de enige betrouwbare manier. Pas op voor thuistesten d.m.v. een druppel bloed; deze zijn vaak niet betrouwbaar. Zie ook Testen op COVID-19 | RIVM 

Het aantonen van COVID-19 antistoffen is overigens officieel nog niet hetzelfde als een immuniteitstest. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat de aanwezigheid van antistoffen iets zegt over (groeps)immuniteit, maar dat is zeer waarschijnlijk. 

Testen kan vanaf drie weken na de eerste ziektedag. Uit onderzoek onder zorgmedewerkers met milde klachten blijkt dat antistoffen niet bij iedereen na drie weken aantoonbaar zijn, mogelijk door een vertraagde immuunrespons of door onvoldoende antistoffenvorming. Het kan daarom voorkomen dat vervolgserologie noodzakelijk is voor een definitieve conclusie. Heeft u nu klachten, neem dan contact op met uw huisarts/GGD. 

 U kunt de uitslag van de covid-19 antistoffen test na 2 tot 5 dagen per e-mail of telefonisch bij ons opvragen. De antistoffentest corona is landelijk beschikbaar.