Nauwelijks wachttijden
Uitslag binnen 24 uur online
Onderzocht door erkende laboratoria

FOBT Dikke Darm test

De FOBT test toont aan of er in de ontlasting spoortjes bloed aanwezig zijn die met het oog niet zichtbaar zijn. (‘occult' betekent onzichtbaar). Normaal zit er geen bloed in de ontlasting, maar afwijkingen in de maag- of darmwand zoals zweertjes, uitstulpingen, poliepen, ontstekingen, aambeien of tumoren kunnen bloedingen veroorzaken. In feite kan alles wat uitsteekt in de darmwand gaan bloeden door passerende ontlasting. Soms is dit een eerste teken van de ontwikkeling van tumor in de dikke darm, meestal niet.

Vraag deze test aan

Hoe wordt het materiaal verkregen?
Er wordt ontlasting verzameld in speciale potjes. In het deksel zit een schepje waardoor de handen schoon blijven. Het gaat gewoon via het toilet. Daarna stuurt u het in een speciaal envelop naar het laboratorium via de gewone brievenbus. U krijgt een compleet setje met goede beschrijving toegestuurd. Check-U gebruikt de beste testen in de markt. De kwaliteit van onze test van EIKEN Chemical test wordt door artsen en klinisch chemici hoger aangeslagen dan de test die voor het landelijke onderzoek wordt gebruikt. Het AML laboratorium in Antwerpen doet het onderzoek. Wij mogen volgens de Wet op het Bevolkingsonderzoek dit niet in Nederland laten uitvoeren.

Wanneer wordt de FOBT test gedaan?

Wij mogen deze test alleen aanbieden aan diegenen die niet in aanmerking komen voor het lopende bevolkingsonderzoek, personen tussen de 55 en 75 kunnen de test niet bij ons bestellen.
Indien u klachten heeft of duidelijk bloedverlies ga dan naar uw huisarts.
Men zal  de test meestal aanvragen om na te gaan of er mogelijk sprake zou kunnen zijn van dikke darmkanker. Dit wordt gedaan omdat het van belang is dikke darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Daarom wordt iedereen tussen 55 en 75 jaar de aankomende 5 jaar de mogelijkheid gegeven de test te doen via een bevolkingsonderzoek. De tumor is in een vroege fase beter te genezen dan in latere fases. De occult bloed test is echter onvoldoende betrouwbaar om een darmtumor met zekerheid vast te stellen. Als met de test bloed in de ontlasting wordt gevonden, moet er altijd aanvullend onderzoek plaatsvinden om dikke darmkanker vast te stellen. De test wordt ook gebruikt om een mogelijke oorzaak voor bloedarmoede (anemie) te vinden. Een bloeding in de maag of de darm wordt niet gauw opgemerkt maar kan wel zorgen voor voortdurend bloedverlies.

Wat betekent de uitslag?

Negatief: 
Meestal is de uitslag van de occult bloed test negatief; dit betekent dat er geen bloed wordt aangetoond.  

Positief: 
Wanneer met de FOBT test bloed in de ontlasting wordt aangetoond, is de uitslag van de test positief. Zo'n positieve uitslag moet eerst worden bevestigd door de ontlasting verspreid over verschillende dagen te onderzoeken. Dat is nodig om zeker te weten dat de aanwezigheid van bloed niet eenmalig (toevallig) is. Om definitief vast te stellen dat er bloed in de ontlasting aanwezig is, moeten meer monsters achter elkaar positief uitkomen. Als er enkele dagen achter elkaar bloed wordt gevonden in de ontlasting, moet de oorzaak worden onderzocht. Het zou een beginnende dikke darmtumor kunnen zijn, maar er zijn tal van andere (vaak zeer onschuldige) oorzaken mogelijk. Enkele voorbeelden zijn:  tandarts behandeling, geneesmiddelen (antistollingsmiddelen, aspirine, ontstekingsremmers, ijzerpreparaten*), dieet, vis, gevogelte, mierikswortel*, jodium* of boorzuur* (*test afhankelijk). Probeer dat te voorkomen voor de afname.

De FOBT test is een thuistest en eenvoudig uit te voeren. Zie hier de werkwijze : PDF
Indien u alleen de FOBT test doet en geen verder bloedonderzoek kiest u als locatie : Alleen FOBT test , geen locatie nodig.

LET OP DEZE UITSLAG KOMT NIET VIA INTERNET, NA TELEFONISCH CONTACT ONTVANGT U DE UITSLAG PER E-MAIL.

Bent u de retourenvelop kwijt, stuur het monster dan op maandag tot donderdag naar:

AML

Emiel Vloorsstraat 9

2020  ANTWERPEN

België