Antistoffen Covid-19 Virus

Antistoffen test op COVID-19 Virus.

Wij bieden met ingang van heden een serologische antistoffentest naar Corona aan voor mensen die eerder klachten hebben gehad. Er is nu de mogelijkheid om serologisch te testen naar een eerder doorgemaakte COVID-19 infectie, waarbij het afweersysteem van het lichaam antistoffen tegen SARS-CoV-2 heeft aangemaakt. Het verificatiepanel vanuit het RIVM werd succesvol uitgevoerd (15 mei 2020). Testuitslagen zijn in de regel binnen twee tot 5 dagen beschikbaar.

Er wordt een zogeheten ELISA-test gebruikt met een zeer hoge specificiteit ( hoger dan 98 %). Dit betekent dat de aangetoonde antistoffen gericht zijn tegen het SARS-CoV-2 virus, waarbij kruisreactiviteit met andere virussen en fout-positieve uitslagen zeer gering is. 

Het aantonen van COVID-19 antistoffen is overigens officieel nog niet hetzelfde als een immuniteitstest. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat de aanwezigheid van antistoffen iets zegt over (groeps)immuniteit, maar dat is zeer waarschijnlijk.

Testen kan vanaf drie weken na de eerste ziektedag. Uit onderzoek onder zorgmedewerkers met milde klachten blijkt dat antistoffen niet bij iedereen na drie weken aantoonbaar zijn, mogelijk door een vertraagde immuunrespons of door onvoldoende antistoffenvorming. Het kan daarom voorkomen dat vervolgserologie noodzakelijk is voor een definitieve conclusie. Heeft u nu klachten, neem dan contact op met uw huisarts/GGD.

 Deze test is nu ook beschikbaar in de regio's Twente en Arnhem/Nijmegen.

U kunt de uitslag na 2 tot 5 dagen per e-mail of telefonisch bij ons opvragen. Test is landelijk beschikbaar.